KOSGEB engelli girişimcilere hibe veren bir kurumdur. Fakat söz konusu hibeler sadece engellilere özgü değildir. Orta ölçekli bir işletmesi bulunan ya da sahip olduğu işletmeyi henüz kurmuş olan pek çok vatandaş bu hibeden faydalanma hakkına sahiptir. Engellilere tanınan ayrıcalık ise ruhsal ya da fiziksel açıdan özel bir duruma sahip olmalarına rağmen ülke ekonomisi için önemli katkılar gerçekleştirmelerinden kaynaklanır. Engelli hibe desteği kapsamında yardım almak isteyen vatandaşlar bazı şartları karşılamak ile mükelleftir.
Aynı şekilde savaş gazileri, şehit yakınları ve kadınlar da hibe konusunda ayrıcalığa sahiptir. KOSGEB tarafından verilen tüm hibelerde, bu kişiler yüzde 20 daha fazla destek görebilir.
Engelliler için devlet desteği almanın iki farklı yolu mevcuttur. Bunları ise şu şekilde sıralamak mümkündür:
Bu başvuru kanallarından herhangi birini üzerinden hibe desteği alınabilir. Fakat bunun öncesinde çeşitli başvuru şartlarını karşılamak gerekir. KOSGEB hibe başvurusu yapacak olan bir vatandaş, engelli olsun ya da olmasın diğer tüm başvuru sahipleri ile aynı şartları yerine getirmek zorundadır. Söz konusu şartlar, İşkur tarafından verilecek olan hibe desteğinin şartları için geçerli değildir. Çünkü İşkur daha farklı bir kurumdur ve başvuru şartları bu sebepten dolayı farklı olabilir.
Kadın çiftçi destek projeleri 2021 Yazısını inceleyebilirsiniz.
KOSGEB’ten engelli yardımı almak isteyen vatandaşların bir işletme kurmuş olması şarttır. Yani işletme sahibi olmayan engellilere, işletme kurabilmeleri için belli bir miktar yardım yapılması söz konusu değildir. KOSGEB kurumunun bu aşamadan sonra başvuru sahiplerinde arıyor olduğu en temel şartlar ise şunlardır:
İşkur’dan engelli desteği almak isteyenler, ilgili kurum tarafından belirlenmiş olan şartları yerine getirmelidir. İşkur, engelliler için yapacağı hibe desteklerinin başvurularını E Devlet üzerinden kabul eder. Bunun için https://www.turkiye.gov.tr/turkiye-is-iskur-engelli-hibe-destegi-basvurusu bağlantısını kullanarak başvuru oluşturmak mümkündür. Fakat başvuru tarihlerinin takip edilmesi çok önemlidir. Çünkü engelli hibe desteği her zaman alınamaz ve bu konuya dair her zaman başvuru yapmak da mümkün değildir.
Engelli hibesi şartları, İşkur tarafından şöyle belirlenmiştir:
Hibe desteği verilen sektörler, devlet kurumları aracılığıyla sunulan tüm desteklerin alınabilecek olduğu sektörlerdir. Bunları ise şu şekilde sıralamak mümkündür:
Genç çiftçi sertifikası nasıl alınır? Yazısına da göz atabilirsiniz.
Devlet kurumlarının başvuru değerlendirme süreçlerinde bazı projeler daha avantajlıdır. Söz konusu projeler ise bilişim alanındaki iş planlarıdır. Modern çağın en önemli ihtiyaçlarından bir tanesi olan teknolojik gelişim, devlet tarafından fazlasıyla teşvik görür. Bununla beraber tamir ve onarım gibi sanayi faaliyetleri için de büyük destekler söz konusudur.
Fakat devletten hibe desteği alma konusunda sektörleri bir sıralamaya tabi tutmak doğru değildir. Çünkü genel olarak, destek sunulan sektörler bellidir ve hibeden faydalanma şartları her vatandaş için aynıdır.
Geri ödemesiz hibe destekleri mevcut olduğu gibi, geri ödemeli destekler de mevcuttur. Söz konusu hibelerin nasıl bir statüye sahip olacağı ise ilgili kurum tarafından belirlenir. Fakat genel olarak engelli hibe desteği bu konuda herhangi bir ayrıcalığa sahip değildir. Yani alınacak hibeler, engellilik durumundan dolayı normalin üzerine çıkabilecek olsa da geri ödemenin gerekmesi halinde her vatandaşa eşit muamele yapılır. Çünkü hibe olarak sunulan kaynaklar esasında devlete aittir.