• YARIM ALTIN
    10.221,00
    % 1,28
  • AMERIKAN DOLARI
    34,5467
    % 0,18
  • € EURO
    36,0147
    % -0,62
  • £ POUND
    43,3470
    % -0,52
  • ¥ YUAN
    4,7691
    % 0,06
  • РУБ RUBLE
    0,3312
    % -2,73
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

Seyyar Satıcılık İçin Gerekli Belgeler Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir?

Seyyar Satıcılık İçin Gerekli Belgeler Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir?

Seyyar Satıcılık için gerekli şartlar ve evrakların karşılanması gerekmektedir. Sokaklarda, mahalle aralarında veya caddelerde ruhsat olmadan satıcılık yapan, seyyar satıcılar ceza yiyecektir. Bu ceza genelde seyyar satıcının aracına el koymak ve para cezasıdır. Başvuruların ilkçe belediye zabıta amirliğine dilekçe ile yapıldığı bilinmektedir. Seyyar satıcılık için gerekli belgeler ve şartlar nedir, sorusunu bu işe adım atacak bireyler oldukça merak etmektedir.

Seyyar Satıcılık Ruhsatı Almak İçin Gerekli Şartlar

seyyar saticilik belgeleri nelerdir

Seyyar satıcılık ruhsatı almak için bireylerden istenen belge sayıları çok fazla olmamakla birlikte, bu belgelerin temin edilmesi kolay olarak değerlendirilebilir.

  • Hangi işin yapılacağını, yapılacak işin özellikleri, konum olarak nerede işin devam edeceğini anlatan detaylı bir belge (işin nerede yapılacağını genelde Belediyeler belirlese, satıcı olan kişinin istediği yer uygunsa belge direkt olarak onaylanmaktadır)
  • Seyyar satıcı araçlarında satılan gıda ürünlerinin (börek, lahmacun, pilav, simit, poğaça v.b) Türk Gıda Kodeksi ve Gıdaların Üretimi ve Tüketimi Kanuna uyması gerekmektedir. Bu belge gıda üretim iznini ve gıdanın sağlıklı, yasal olmasını belgelemektedir. Bu belge olmadan satılan yiyecek ürünler için, arabaya el koyulur ve seyyar satıcıya para cezası kesilmektedir. Eğer bu ürünler hazır alınmış gıdalar değilse, seyyar satıcı kendisi yapıp satıyorsa da aynı şekilde adına belgenin düzenlenmesi gerekmektedir.
  • Belediyenin belirlediği ve izin belgesinde yazan yerler dışında satış yapmamak gerekmektedir.
  • Sosyal güvenlik kurumlarından gelirin olmaması gerekmektedir.
  • Detaylı bir sağlık raporu (bulaşıcı hastalığının olup olmadığına bakılmaktadır)

Ayrıca İş Yeri Açmak İçin Ne Gerekir, Maliyeti Ne Kadar? adlı yazımızı inceleyin!

Seyyar Satıcılığın İzni Nereden Alınır?

Seyyar satıcılar izinlerini bulundukları illerin zabıta müdürlüklerinden alabilmektedirler. İznin sorunsuz alınabilmesi için gerekli evrak ve şartlara sahip olmak gerekmektedir. Seyyar satıcılığın genelde çok farklı çalışma alanları vardır. Seyyar satıcıların dikkat etmesi gerekenler arasında;

  • Satışa başlandıktan sonra zabıtanın belirlediği yer dışında satış yapılmamasına dikkat etmek gerekmektedir.
  • Satış yapılabileceğinin kabul edildiği, seyyar satıcının arabasının dışında değişiklik yapmaması gerekmektedir.
  • Satış yaptığı aracın sürekli olarak temiz ve sağlıklı olmasını sağlamak zorundadırlar.
  • Satılan ürün, satıldıktan sonra müşteriye temiz, düzgün bir şekilde paketlenip verilmelidir.
  • Gıda üretimi izin kâğıdının sürekli olarak yanında bulundurulması gerekmektedir. Bunu araca asmaya izin verilmiştir. Seyyar satıcılık için gerekli belgeler ve şartların doğru olarak karşılanmaması durumunda araca el konulur.
  • Çevreyi rahatsız edecek şekilde bağırarak satış yapmak yasaktır.

Genelde en çok görülenler seyyar satıcılar arasında;

  • Simitçi
  • Köfteci
  • Pilavcı
  • Börekçi

Vardır. Bu anlamda seyyar satıcı arabaları da incelenebilir. Köfte veya kokoreç arabaları, günümüz şıklığına uydurarak genelde minibüs tarzında yapılmaktadır. Bu minibüs tarzı olan köfteci minibüsleri yaklaşık olarak 110.000 TL civarında satışa sunulmaktadır. Daha ucuz olarak düşünmek gerekirse, 150×80 boyutunda köfte arabaları genel olarak 5.500 TL civarındadır. Davlumbazlı kokoreç arabaları ise 5.000 TL civarında değişiklik göstermektedir. Bu araçlar devlet tarafından verilebilmektedir. Kokoreç arabalarında en düşük araç fiyatı 3000 TL olarak bilinmektedir. Pilav arabaları ve simit arabalarının ortalama fiyatları aynıdır. 3000 TL, 5000 TL arasında değişiklik göstermektedir. Aracın; büyüklüğüne, kullanımına, alınma tarihine ve boyutlarına bakmak, fiyatlar konusunda değişiklikleri doğuracaktır. Fakat ortalama fiyat olarak aynı olmalarından kaynaklı, eski bir araba almak yerine sanayilerde bireyler kendilerine özel imalatta yapabilmektedirler.

Seyyar Satıcılık İçin Gerekli Evraklar Nedir?

Seyyar satıcılık için evrakların eksiksiz tamamlanması gerekmektedir. Bu belgeler olmadan izin alınamaz. Belgeler için gerekli kurumlara ibraz etmek gerekmektedir. Vergi levhası şartı, her seyyar satıcı için sunulmamaktadır. Belediyeden alınan satış izin kâğıdı, seyyar satıcının ne satacağı, satacağı ürün gıda ise onay alınıp alınmadığına bakılmaktadır. Gıdaların, Türk Gıda Kodeksi ve Gıdaların Üretimi ve Tüketimi Kanuna uyması gerekmektedir.  Türk Gıda Kodeksi ve Gıdaların Üretimi ve Tüketimi Kanuna uymayan ürünlerin satışı kesinlikle yasaktır. Seyyar satıcılık yapacak bireylerin, sağlık raporu muhakkak istenmektedir. Bu sağlık raporu onaylanmış olmak zorundadır ek olarak seyyar satıcının bulaşıcı bir hastalığı var mı diye kontrol edilmektedir. Sürekli olarak dışarıdaki bireylerle iletişim ve etkileşim halinde olan seyyar satıcılar için bulaşıcı hastalık, kısmı oldukça önemlidir. Seyyar satıcılık için gerekli belgeler;

  • Nüfus belgesinin fotokopisi,
  • 3 adet fotoğraf,
  • Vergi levhası,
  • Belediyelerden alınan satış izni kâğıdı,
  • Seyyar satıcılık yapacak kişinin sağlık raporu, onaylanmış olması gerekmektedir.

Minibüste Köfte Satmak

Minibüste köfte satışı son dönemlerde sokak lezzetlerinin artmasıyla, büyük ilgi görmüştür. Minibüste köfte satmak, seyyar satıcılığa girdiği için, belediyelerden alının satış izin kâğıdı, seyyar satıcının sağlık raporu ve Türk Gıda Kodeksi ve Gıdaların Üretimi ve Tüketimi Kanuna uyması gerekmektedir.

Son zamanlarda karşımıza minibüs olarak çıkan, köfteciler genelde lokanta köftelerinden daha lezzetli olduklarını savunmaktadırlar. Minibüste köfte satmak isteyen, seyyar satıcılığa ilk adımını atacak olan bireyler için öncelikle araç fiyatlarında kıyaslama yapması gerekmektedir.

  • Davlumbazlı olan köfte araçlarında fiyatlar yaklaşık olarak 5.000 TL civarı,
  • Minibüs tarzı olan köfte araçları ortalama olarak 110.000 TL gibi miktarlardan satışa sunulmaktadır. (Bu durum köfte aracının boyutuna göre değişiklik göstermektedir.)
  • Daha küçük olan seyyar satıcı araçları ise 3000 TL’den başlamaktadır.

Minibüste Köfte Satma Maliyetleri Hesaplama

seyyar saticilik basvurusu

Minibüste köfte satma maliyetleri genel olarak gelir-gider dengesi üzerine kuruludur. Öncelikle işin daha iyi ilerlemesi adına büyük bir araç almak daha güzel ve temiz işlem yürütülmesini sağlayacaktır. Bu araçlar kişiye özel olarak imalatta yapılabilmektedir. 3000 TL’den-110.000 ‘TL arası değişen seyyar satıcı araba fiyatlarında alt limit 3000 TL’dir.

Günlük kaç köfte satıldığına bakılarak maliyet-gelir oranı hesaplanabilmektedir. Köfte ekmek arasına genel olarak 4-5 adet köfte koyulmaktadır. Bir kilo kıymaya bakıldığında yaklaşık olarak 60 adet köfte çıkmaktadır. Ortalama 5.000-6.000 TL gibi kazançlar elde edinile bilinmektedir. Daha küçük işletmeler için ise günlük 20 satıştan ziyade 5 satış yaparak da geçinile bilinmektedir. Köfte de ekmek arasında koyulacak malzeme ve köftenin lezzeti oldukça önemlidir. Tüketicilerin tekrar gelebilmesi için;

  • Temizlik
  • Lezzet
  • Güleryüz

Oldukça önemlidir. Seyyar satıcılık zor bir meslek olsa da, gelir-gider dengesini koruyan meslekler arasında yer almaktadır.

Ayrıca İşyeri Açmak İçin Yapılması Gerekenler 2021 adlı yazımıza göz atın!

Minibüste Simit-Poğaça Satmak

Minibüste simit-poğaça satışı düşünen bireyler için araç fiyatları oldukça makuldür. 5000 TL’yi geçmeyen bu fiyatlarda, giriş sermayesi oldukça önemlidir. Alınan simit ve poğaçanın Türk Gıda Kodeksi ve Gıdaların Üretimi ve Tüketimi Kanuna uyması gerekmektedir. Bu kanuna uyduğuna dair yazılı belge muhakkak gerekmektedir. Müşterilerin tercih ettiği simit-poğaça seyyar satıcılarından olabilmek için, satıcının güler yüzlü, arabasının temiz ve satılan gıda ürünün taze olmasından geçebilmektedir.

Seyyar satıcılık için gerekli şartların sağlanması ve evrakların tamamlanması uzun sürmemektedir. Bu başvurular yapıldıktan 1 ay sonrasında genel olarak sonuçlanmakla birlikte, seyyar satıcılarda işlerine başlayabilmektedirler. Seyyar satıcılık için gerekli belgeler ve şartlar nedir sorunun yanıtlarını detaylı olarak aktarım yaptık. Günümüzde seyyar satıcılıkla başlayan, sonrasında kendine büyük işletme açan kişiler oldukça fazladır. Seyyar satıcılık gelir-gider dengesini koruyan meslekler arasında olmakla beraber, kazancıda oldukça fazladır. Bu işin ehli olabilmek için bazı husus ve detaylara dikkat etmek yeterli olacaktır.