• YARIM ALTIN
    10.204,00
    % 1,07
  • AMERIKAN DOLARI
    34,5387
    % 0,16
  • € EURO
    35,9476
    % -0,80
  • £ POUND
    43,2873
    % -0,65
  • ¥ YUAN
    4,7674
    % 0,04
  • РУБ RUBLE
    0,3343
    % -1,82
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

Genç Çiftçi Sertifikası Nasıl Alınır?

Genç Çiftçi Sertifikası Nasıl Alınır?

Genç çiftçilik belgesi, ziraat ya da hayvancılık faaliyetleri ile meşgul olan gençlerin devlet tarafından kayıt altına alınmasını sağlar. Çiftçilerin Tarım ve Orman Bakanlığı sistemine kaydedilmesi ÇKS yani Çiftçi Kayıt Sistemi üzerinden gerçekleştiriliyor olsa da genç çiftçilere özel olarak daha başka bir platform kurulmuştur. Bunun amacı ise tarımsal üretim için genç iş gücüne teşvikte bulunmaktır. Genç çiftçi belgesi 2021 yılında, daha önce de olduğu gibi Tarım ve Orman Bakanlığı’nın internet sayfası üzerinden yapılacak bir başvuru ile alınır.

Bununla birlikte, söz konusu internet işlemlerinin sadece bir başvurudan ibaret olduğunu unutmamak gerekir. Yani bir siteye giriş yapıp oradan belge çıktısı almak mümkün değildir. Gereken bilgiler sisteme sağlandıktan sonra çıktısı alınarak diğer evraklarla birlikte başvuru yapmayı sağlayan form ise aşağıdaki bağlantıdadır:

  • https://gencciftci.tarim.gov.tr/Account/UyeOl

Bu bağlantı üzerinden üyelik oluşturan genç çiftçiler, başvuru bilgilerini eksiksiz olarak doldurmalıdır.

Genç Çiftçi Belgesi Almak İçin Yaş Sınırı Ne Kadardır?

Genç çiftçi yaş sınırı konusunda bazı gerekliliklerin mevcut olduğu bir projedir. Yani kendi kendini genç olarak kabul eden her bir çiftçinin bu proje kapsamında devletten çeşitli hibe destekleri alabilmesi mümkün olmaz. “Genç çiftçi belgesi kaç yaşında alınır?” sorusu için geçerli olan cevap 18 – 41 yaş aralığıdır. Çiftçilik ile meşgul olan herhangi bir vatandaş eğer ki en az 18 yaşını doldurmuş ya da en fazla 41 yaşını doldurmamış ise “genç çiftçi” statüsüne sahip olabilir.

Genç çiftçi projesi nedir, nasıl başvurulur? Yazısını inceleyebilirsiniz.

2021 Genç Çiftçi Projesi İçin Başvuru Nasıl Yapılır?

genc ciftci projesine basvuru asamalari

Genç çiftçi başvurusu, https://gencciftci.tarim.gov.tr/Account/UyeOl bağlantısı üzerinden sisteme kayıt olunması ile gerçekleştirilir. İlgili kayıt işlemlerini tamamlayıp sisteme giriş yapan kullanıcılar, genç çiftçi kaydı için şu adımları takip etmelidir:

  • Anasayfanın üst bölümünde yer alan “Başvuru İşlemleri” butonuna tıklanır.
  • Aşağıya doğru açılacak olan “Yeni Başvuru” seçeneği seçilir.
  • Bu şekilde ulaşılan “Yeni Başvuru” ekranı üzerine gerekli bilgiler kaydedilir. Sistemin talep ettiği söz konusu bilgiler ise şunlardır: TC Kimlik numarası, başvuru sahibinin adı ve soyadı, doğum tarihi, başvuru sahibinin babasına ait ad ve soyadı, telefon numarası, askerlik durumu, SGK durumu, eğitim (diploma) durumu, (eğer diploma yükseköğretim seviyesinde ise) diploma ana bilim dalı, (eğer var ise) tarım ve hayvancılığa dair bitirilmiş olan kurs, başvuru sahibinin hanesinde ikamet eden toplam kişi sayısı, e – posta adresi.
  • Tüm bu bilgiler eksiksiz ve doğru olarak girilmelidir. Çünkü kontrolleri sistem üzerinden otomatik sağlanacaktır.

Bununla birlikte, yükseköğrenim görmüş olan başvuru sahipleri eğer gıda, tarım, hayvancılık, veterinerlik, ev ekonomisi ya da su ürünleri gibi ana bilim dallarından herhangi birine yönelik eğitim almış ise daha avantajlı durumda olacaktır.

  • Kişisel bilgiler doldurulduktan sonra proje bilgilerinin girileceği ekran açılır.
  • Proje öncesinde yapılan çiftçilik faaliyeti, projenin uygulanacağı il/ ilçe / köy / mahalle seçilir.
  • Hakkında başvuru gerçekleştirilen projenin adı yazılır ve ilgili metin kutucuğu üzerinden açıklaması yapılır.
  • Projenin ana ve alt konuları seçilir.
  • Daha sonra “Gider Kalemleri” ekranı açılacaktır. Burada, sizin vermiş olduğunuz bilgilere göre otomatik olarak sunulacak bir proje tavsiyesini seçerek işleme devam etmeniz ya da kendi özel projenizi tanıtmanız mümkündür.
  • “İşletme Bilgileri” sayfası, daha önceki sayfalar üzerinden “İşletmem yok” seçeneğini seçmiş olanlar tarafından boş bırakılabilir. Proje ana konusu hayvancılık olup bir işletmesi bulunanlar ise otomatik olarak görünecek olan işletmeyi seçmelidir.

Proje konusu bitkisel üretim olanlar ise kendilerine ait arazinin ada – parsel numarası ve yüzölçümünü yazmalıdır.

Tüm bu işlemlerden sonra ilgili formun çıktısını almak gerekir. Ayrıca genç çiftçi sistemine kaydolan fakat ÇKS kaydı bulunmayan vatandaşlar en kısa sürede ÇKS kaydını da tamamlamakla mükelleftir.

Genç Çiftçi Belgesi Almak İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

genc ciftci belgesi icin gereken belgeler

Genç çiftçi belgesi alabilmek için e – başvuru formunu doldurup çıktısını almak gerekir. Bu çıktıyı almak, başvurunun tamamlandığı anlamına gelmez. Daha sonra hazırlanacak olan evraklar ise şunlardır:

  • Nüfus cüzdanı örneği
  • Diploma sureti ya da okur – yazar olunduğunu belgeleyen evrak
  • SGK hizmet dökümü
  • İkametgah belgesi
  • Gelir tespit belgesi

Başvuru için gerekli tüm evraklar hazırlandıktan sonra ise Tarım ve Orman Bakanlığı’nın il ya da ilçe müdürlükleri üzerinden başvuru yapılır. Ayrıca genç çiftçi başvurusu için gerekli evraklar, başvuru sahiplerine göre farklılık gösterebilir. Söz konusu evrakların neler olduğu, e – başvuru sayfasının en sonunda güncel olarak listelendiği için bu konuda farklı kaynaklara göz atmanız tavsiye edilmez.

Mantar yetiştiriciliği hibe desteği nedir, nasıl alınır? Yazısına da göz atabilirsiniz.

“Üye Olma Sonlandırılmıştır” Ne Demek?

Genç çiftçi “üye olma sonlandırılmıştır” uyarısının verildiği durumlarda yeni üyelik kabul etmez. Çünkü söz konusu üyelik, devlet tarafından çiftçilere verilen hibe desteklerinden faydalanma başvurusu anlamına gelir. Yeni üye olmak isteyenler, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın belirlemiş olduğu zaman aralıklarında üyelik işlemlerini gerçekleştirebilir.

Genç Çiftçi Hibe Desteği Ne Kadardır?

Hibe destekleri, Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesinde hizmet veren uzman ekonomistler tarafından önerilen tutarlara sahiptir. Bu hibe destek tutarları, başvuru sahiplerinin ticari faaliyetleri dolayısıyla ortaya çıkabilecek muhtemel giderlerine göre hesaplanır. Genç çiftçi belgesi için başvuru gerçekleştiren ve başvurusu onaylanan vatandaşlarımız, yaklaşık olarak 30.000 Türk Lirası değerindeki bir devlet desteğini almaya hak kazanır.