İŞGEM tarafından verilen desteklere başvuru yapmak için şu adımlar izlenmelidir;
İŞGEM desteğine başvurmak isteyen işletme sahibi KOSGEB veri tabanına kayıt yaptırmalıdır.
İŞGEM desteğine başvurmak isteyenler KOSGEB il ya da ilçe müdürlüklerine gitmelidir.
KOSGEB müdürlüklerine kurulması tasarlanan işletmenin iş planı, işletmenin hedefleri ve stratejisi sunulmalıdır.
KOSGEB internet sitesinden alınan İŞGEM destek talep formu doldurulmalıdır. Bir çıktısı alınan destek talep formu, iş planı ve diğer evraklar KOSGEB müdürlüğüne teslim edilir. Bu şekilde İŞGEM destek başvurusu tamamlanır.
İŞGEM Desteği Nedir?
İŞGEM iş geliştirme merkezinin kısaltılmış olan halidir ve genelde küçük işletmelerin ilk işlerini kurarken yardım aldıkları merkezdir. Yeni açılmış olan işletmeler ilk 2 yıl boyunca İŞGEM tarafından verilen desteklerden faydalanabilir. İŞGEM işletmelere işletmenin kurulacağı mekan, ofiste kullanılacak ekipmanlar, iş geliştirme koçluğu, destek verilen ağlara ulaşım, finansal ihtiyaçların karşılanması gibi birçok alanda destek sağlanır. İŞGEM desteği sayesinde işletme sahipleri daha büyük projeler yapabilir ya da kurmuş oldukları işletmenin yeni alt şubelerini açabilir.
İŞGEM işletme fidanlığı olarak ya da işletme kuluçkası olarak da bilinir. İŞGEM’in sağladığı destekler sayesinde, yeni kurulan bir işletmenin başarılı olma oranı %20’lerden %80’lere kadar çıkmıştır. İŞGEM bazı şehirlerde bulunan özel bürolar ile ya da bazı şehirlerdeki KOSGEB merkezleri ile yeni işletme sahiplerine destek olur. İŞGEM destekleri bölge bölge verildiği için ekonomik kalkınma sağlanır.
İŞGEM destekleri ikiye ayrılır. Bunlar; İŞGEM işletme desteği ve İŞGEM kuruluş desteğidir.
İŞGEM işletme desteği; işletme kurmuş olan kişilerin aldığı finansal desteklerdir. İŞGEM işletme destekleri 36 ay süre ile işletme sahiplerine verilmektedir. İŞGEM işletme destekleri şunlardır;
En fazla 100 bin TL olmak üzere personellere kişi başı 3 bin TL’yi geçmeyecek şekilde verilen destekler
Toplamda 50 bin TL olan işletmelerin eğitim, danışmanlık, seminer destekleri için verilen destek
30 bin TL geri ödemesiz olarak İŞGEM tarafından verilen tanıtım, organizasyon, erişim giderleri için verilen destek. Eğer destek 1. ve 2. bölge için veriliyor ise %60 oranında verilir. 3, 4, 5 ve 6. bölgeler için verilen destek %70 oranında verilir.
İŞGEM kuruluş destekleri; daha işletmesini yeni uran yani işletmesi kurulum aşamasında olan için İŞGEM tarafından verilen finansal desteklerdir. İŞGEM kuruluş destekleri işletme kuran kişilere 18 ay boyunca verilir. İŞGEM kuruluş destekleri şunlardır;
En fazla 500 bin TL’ye kadar verilen bina tadilatları desteği verilir. Binanın yerine göre verilen desteğin miktarı değişmektedir. Binanın yeri 1. Ve 2. bölgelerde ise %60 oranında destek verilir. Eğer bina 3. ya da 4. bölgede ise %70 oranında destek verilir.
Ofis mobilyaları ve bilgisayarları da kapsayan ofis malzemeleri desteği 100 bin TL olarak verilmektedir. Verilen destek oranı 1. ve 2. bölge için %60 oranında, 3. ve 4. Bölge için %70 oranında verilir.
50 bin TL değerindeki İŞGEM personel desteği geri ödemesiz olarak verilmektedir. Verilen destek 1. ve 2. bölgeler için %60 oranında, 3, 4, 5 ve 6. Bölgeler için ise %70 oranındadır.