• YARIM ALTIN
    10.221,00
    % 1,28
  • AMERIKAN DOLARI
    34,5467
    % 0,18
  • € EURO
    36,0147
    % -0,62
  • £ POUND
    43,3470
    % -0,52
  • ¥ YUAN
    4,7691
    % 0,06
  • РУБ RUBLE
    0,3312
    % -2,73
  • /TL
    %
  • BIST 100
    %

KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Sertifikası Nedir, Nasıl Alınır?

KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Sertifikası Nedir, Nasıl Alınır?

KOSGEB’in girişimcilik belgesi, girişimci fikirlerle bir işletme kurmak isteyen kişilerin nasıl girişimci olabileceklerini, işlerini nasıl yapmaları gerektiğini ve bunları yaparken KOSGEB’den destek alacaklarsa hangi adımları izleyeceklerini öğrendikleri bir kursun tamamlanma evrakıdır. Girişimciler ya da işletme sahipleri, bu sertifikayı aldıktan sonra hem KOSGEB’in sunduğu desteklerden faydalanma imkanına da sahip olurlar.

KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Sertifikası Nasıl Alınır?

kosgeb destek

Uygulamalı girişimcilik belgesinin alınması için, öncelikle KOSGEB tarafından belirlenmiş derslerin görülmesi ve talep edilen minimum eğitim saatinin doldurulması gerekir. KOSGEB uygulamalı girişimcilik sertifika eğitimi online olarak verilir. Şahısların bu eğitimi almaları için başvuru yapmaları yeterlidir.

Ayrıca KOSGEB Kira Desteği Nedir, Nasıl Alınır? adlı yazımıza göz atın!

KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Sertifikası Başvurusu Nasıl Yapılır?

KOSGEB’in sertifika müracaatı, KOSGEB’in e-Akademi internet adresine (https://lms.kosgeb.gov.tr/ ) gidilmesinden sonra sırasıyla şu adımların izlenmesiyle tamamlanır:

  • Sağ üst tarafta yer alan giriş yap sekmesine tıklanır.
  • “e-devlet ile giriş” seçeneği seçilir ve sertifika almak isteyen kişinin e-Devlet şifresi ile T.C. kimlik numarası yazılarak sisteme giriş yapılır.
  • Bundan sonraki adımda, girişimcilik adına hangi eğitimin alınması isteniyorsa o seçilir ve eğitime başlanır. (Kişilerin alacakları eğitimler, Nace kodlarına göre belirlenir.)
  • Bundan sonraki adımda, kişilerin karşılarına ilgili eğitimlerinin videoları çıkar. Eğitim alan kişilerin tüm videoları izlemeleri gereklidir. Çünkü eğitimin sonlanmasından sonra kişilerin öğrendiklerini ölçmek için bir test bulunur.
  • Eğitim videolarının tamamlanmasından sonra, teste geçilir. Eğer kişiler, testi başarılı bir şekilde cevaplayabilirlerse, girişimcilik sertifikalarını almaya hak kazanabilirler.

Online eğitim üzerinden alınacak sertifikalar, https://edevlet.kosgeb.gov.tr/UGE/Certificates adresi üzerinde yer alır. Eğer eğitim alan kişi adına herhangi bir sertifika yer almıyorsa, kişiler oldukları sınavda başarılı olamamışlar, bu nedenle de sertifika alamazlar.

KOSGEB Uygulamalı Girişimcilik Sertifikasının Geçerlilik Süresi Ne Kadardır?

KOSGEB girişimcilik sertifikasının geçerliliği, yüz yüze yapılan eğitimler için 2 yıl olarak belirlenmiştir. İşletmeci adayları, bu belgelerini aldıktan sonra minimum 2 yıl içinde girişimci bir işletme için başvurularını yapmış olmak zorundadır. Online eğitim ile alınmış sertifikaların geçerlilik sürelerinin sınırı bulunmaz.

KOSGEB Geleneksel Girişimci Destek Programı Nedir?

Geleneksel girişimcilik programı, KOSGEB tarafından “Geleneksel Girişimcilik Eğitimi” dahilinde sunulan bir programdır. Bu sunulan programın asıl amacı, daha önce KOSGEB’den destek alarak kurulmuş girişimci işletmelerin kapanmamasıdır. KOSGEB, kendisinden bu destek programı eğitimini alan kuruluşlara Geleneksel Girişimcilik Sertifikası verir ve 65.000 TL’ye kadar nakit desteği sağlar.

KOSGEB Girişimcilik Kursları Ne Kadar Sürer?

Girişimcilik kurslarının alınma süreleri, minimum 32, maksimum ise 70 saat olarak belirlenmiştir. Girişimcilerin eğitimini almak istedikleri programa göre bu ders saati değişir. Ancak tüm kurslar için en az 32 saat ders alınması zorunludur.

KOSGEB Girişimcilik Kurslarına Kimler Başvuru Yapabilir?

KOSGEB girişimcilik eğitimi müracaatları için şu şartlar belirlenmiştir:

  • 18 yaşından büyük olmak
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
  • Okuma yazma bilmek (Herhangi bir okulun bitirilmesi veya üniversite mezunu olma şartı aranmaz.)

Kişilerin cinsiyetleri, engelli oluşları veya diğer durumları sertifika almaları için engel teşkil etmez. Ancak bu şartlara ek olarak, girişimcilik belgesi alacak kişiler, belgelerini sadece kendi iş yerlerini açmak veya mevcut iş yerlerini genişletmek amacıyla kullanabilirler. Sigortalı olarak bir işte çalışan veya devlet memuru olan kimseler, işlerinde çalıştıkları sürece belgelerini kullanamazlar.

KOSGEB Girişimcilik Kursları Nerede Verilir?

Yüz yüze verilen girişimcilik eğitimleri, her ilde, eğitim süresinin başlamasından yaklaşık 1 ay önce belirlenen kurs merkezlerinde verilir. KOSGEB eğitim başvuruları, başvuru yapılan bölge için belirlediği kontenjan dahilinde alınır. Her eğitim için, belirlenmiş her kurs merkezinde en az 15 kişilik kontenjan açılır.

KOSGEB’in Yüz Yüze Girişimcilik Kurslarına Nasıl Başvuru Yapılır?

Fiziki merkezlerindeki girişimcilik kursları müracaatları, her ilde bulunan veya ilçelerde yer alan İŞKUR merkezlerine giderek gerçekleştirilebilir. İŞKUR merkezlerine giderek kimlik beyan etmek ve kayıt olmak başvurunun tamamlanması için yeterlidir. KOSGEB, bünyesindeki eğitimlerden faydalanacak hiç kimseden bir ücret talebinde bulunmaz.

KOSGEB Hangi Girişimcilik Programlarında Hizmet Verir?

KOSGEB destekli programlar, güncel olarak şöyle sıralanmıştır:

  • TEKNOPAZAR (Teknolojik Ürün Tanıtım ve Pazarlama Destek Programı)
  • KOBİ TEKNOYATIRIM (KOBİ Teknolojik Ürün Yatırım Destek Programı)
  • KOBİGEL (KOBİ Gelişim Destek Programı)
  • AR-GE (İnovasyon Destek Programı)
  • Girişimcilik Destek Programı
  • Genel Destek Programı
  • İşbirliği Güçbirliği Destek Programı
  • KOBİ Proje Destek Programı
  • Endüstriyel Uygulama Destek Programı
  • Stratejik Ürün Destek Programı
  • Kredi Faiz Desteği
  • KOSGEB Laboratuvar Hizmetleri
  • Tematik Proje Destek Programı
  • Gelişen İşletmeler Pazarı KOBİ Destek Programı
  • Uluslararası Kuluçka Merkezi ve Hızlandırıcı Destek Programı

Bu sıralanan tüm eğitimler, hem online hem de yüz yüze yapılan eğitimlerdir. Şahısların sertifikasını almak istediği kursu internet üzerinden görmesi ile yüz yüze ders alması arasında herhangi bir fark bulunmaz.

KOSGEB Girişimcilik Belgesi Kaybolursa Ne Olur?

kosgeb yatirim

Girişimcilik sertifikasının kaybedilmesi, kurs almış kimseler için herhangi bir problem teşkil etmez. Güncel olarak kişiler belgelerini yüz yüze kurslardan dahi almış olsalar belgeleri e-Devlet sisteminde görünür. Belgeler buradan yine edinilebilir. Eğer kişiler, https://www.turkiye.gov.tr/kosgeb-uygulamal-giriimcilik-eitimi-katlm-belgesi-sorgulama-3883 adresinde herhangi bir belgelerinin olmadığı uyarısını alıyorlarsa, belgelerinin geçerlilik tarihi sona ermiş olabilir. Bu durumda kişilerin yeniden başvuru yapması ve belge almaya hak kazanması şart aranır.

KOSGEB Üzerinden Alınacak Sertifika Nasıl Belirlenir?

KOSGEB’den alınması gereken sertifika, girişimci ya da işletme sahiplerinin mesleklerine göre belirlenir. Terzi, kasap, manav veya bunun gibi bir yer açmak isteyen kişilerin KOSGEB desteği alabilmeleri için geleneksel girişimcilik belgesi sertifikasına sahip olması gerekir. Yeni nesil bir kahveci açmak isteyen girişimcilerin ise uygulamalı girişimcilik eğitimini almaları ve bu eğitimin sertifikasına sahip olmaları gerekir. Kişiler, eğer kendi mesleklerinin eğitim sertifikalarına sahip değillerse, geri ödemeli veya ödemesiz krediler taraflara sağlanamaz.

Ayrıca KOSGEB Nitelikli Eleman Desteği Nedir? adlı yazımızı inceleyin!

KOSGEB Kredisi En Fazla Ne Kadar Verilir?

Verilen en yüksek KOSGEB kredisi tutarı, 2021 yılı için 150.000 TL olarak belirlenmiştir. İşletme sahiplerinin gelir ve gider tablolarına bakılarak ve güncel işletme verilerine bakılarak bu kredinin bir kısmı geri ödemesiz olarak da verilebilir. Eğer büyük işletme olarak tanımlanan ve yıllık geliri 5.000.000 TL üzerinde olan işletmeler KOSGEB kredisine başvurursa, talep ettikleri kredi tutarına göre 150.000 TL üzerinde de kredi desteği sağlanabilir.

KOSGEB’den Girişimcilik Kredisi Almanın Şartları Nelerdir?

KOSGEB kredisi alım koşulları, güncel olarak şöyle belirlenmiştir:

  • KOSGEB tarafından verilen eğitimin tamamlanmış ve ilgili eğitim sertifikasının alınmış olması gerekir. Sertifikayı alamamış veya eğitim almaya devam eden işletme sahiplerine kredi verilmez.
  • Kredi talebinde bulunulan söz konusu şirket, belge alımından sonra işletmeye açılmış olmak zorundadır.
  • Eğer daha önce KOSGEB kredisi kullanıldıysa, kredinin geri ödenme durumu dikkate alınır.
  • Eğer kurulmuş şirketlerin sahipleri kadınsa işletme değerinin %70’i, erkekse %60’ı oranında kredi sağlanabilir. Ancak bunların istisnaları mevcuttur.

KOSGEB’den alınacak krediler için ortaklık yapısı aranan bir şart değildir. Yani şirketin iki veya üç ortakla kuruluşu ya da tek kişi tarafından kurulmuş olması kredi yanıtını değiştirmez.