• YARIM ALTIN
    10.080,00
    % -0,05
  • AMERIKAN DOLARI
    34,4799
    % 0,05
  • € EURO
    36,2837
    % -0,21
  • £ POUND
    43,5945
    % -0,11
  • ¥ YUAN
    4,7655
    % 0,16
  • РУБ RUBLE
    0,3404
    % -0,65
  • BITCOIN/TL
    3350872,100
    % 3,71
  • BIST 100
    %

2021 Mantar Yetiştiriciliği Devlet Desteği

2021 Mantar Yetiştiriciliği Devlet Desteği

2021 mantar yetiştiriciliği devlet desteği, mantar üretimi yapmak isteyen girişimcilere yönelik bir destektir. 2021 mantar yetiştiriciliği için hazırlanan proje ile devletten hibe alarak kültür ya da istiridye mantarcılığı yapmak isteyen çiftçiler içindir.

Mantar Yetiştiriciliği İçin Hangi Kurumlar Destek Vermektedir?

Mantar yetiştiriciliği için birkaç kurum destek vermektedir. Devletin sağlamış olduğu destekleri ileten kurumlarımız ise şu şekildedir:

TKDK: Destek vermiş olduğu illerde 302-1 Çiftçilik Faaliyetlerin Çeşitlendirilmesi ve Geliştirilmesi tedbir koduyla yapılan yatırımın %65 kadar hibe olanağı sağlamaktadır.

KOSGEB: 46.31.06 NACE koduyla ‘Kültür Mantarı Toptan Ticareti’ yapmak isteyen girişimci ile yapan KOBİ’lere destek vermektedir. Yeni girişimcilere bu alanda atılımda bulunmaları durumunda iki senelik program için 60.000 TL hibe sağlamaktadır.

Ziraat Bankası: Geleneksel Yaygın Bitkisel Üretim konusuyla çiftçilerimize 2.500.000 TL kadar faizsiz kredi imkanı sunmaktadır. Geri ödemeleri 7 yıl vadeye kadar uzayabilmektedir.

Mantar Üretimi Yapmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Mantar üretimi için gerekli evraklar şu şekildedir:

Vergi Dairesine Kayıt Olmak: Büyük firmalara ürün satmayı planlayanların sattıkları ürün için mutlaka fatura kesmeleri gerekmektedir. Bunu sağlayabilmek içinde vergiye muaf olmak şarttır.

Belediyeden Kurulacak İş Yeri İçin Ruhsat Almak: Kültür ya da istiridye mantarcılığı yapacakların herhangi bir ustalık belgesine ihtiyacı yoktur. Bundan dolayı doğrudan belediyeye başvuru yaparak kurulacak iş yeri adresini belirterek ruhsat talebinde bulunmalıdır.

Gıda Üretim Belgesi Almak: Belediyeden iş yeri kurma ruhsatı alındığı zamandan sonra 30 gün içinde mutlaka Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gıda üretim belgesi alınması gerekmektedir.

Kalite Belgesi Almak: Marketlere veya pizzacılar ya da herhangi bir ticari meskene ürün pazarlamak için kalite belgesine ihtiyaç vardır. İSO ve İTU belgeleri bunun için ihtiyaç duyulan belgelerdir.

İŞGEM Desteği nasıl alınır? Yazısını inceleyebilirsiniz.

TKDK Mantarcılık Hibe Destekleri Nasıl Alınır?

tkdk mantarcilik hibe destegi alma asamasi

TKDK mantarcılık hibe desteği 2021 yılında yapılan yeni bir düzenlemeyle kültür ve istiridye mantarcılık yatırımlarına artık hibe desteği verilmektedir. Yapılmış olan yatırımın %65 kadar bu destekler sağlanmaktadır. 302-1 Tedbir koduyla IPARD-2 programların kapsamında TKDK dan hibe desteği alabilmek için üretim hanesi yasalara uygun bir şekilde kurulması gerekir. Ayrıca, TKDK mantarcılık desteklerinden yararlanabilmek için de üretim hanenin kurum tarafından desteklenen illerde kurulması şarttır.

Ziraat Bankası Bitkisel Üretim Kredileri

Ziraat Bankası bitkisel üretim kredisi sadece çiftçilere hayvansal yatırımlar için kredi imkanı sağlamamaktadır. Canlı sektörü haricinde banka tarımsal alana da devletin sağladığı faiz desteğiyle kredi olanağı sağlamaktadır. Lavanta ekimi, yem bitkileri ya da aromatik bitki ile mantar üretimi de bu alanda yer alan başlıca çeşitlerdir. İsmi geçen bütün bu bitkisel konularına istiridye mantarcılığı dahil kredi imkanı sağlamaktadır. Kredi paketinde mantar yetiştiriciliğine 2.500.000 TL kadar kredi sağlanır. Faiz oranı ise Ziraat bankasının cari oranına göre değişiklik göstermektedir. Ancak, 50.000 TL kadar sektöre dahil olacak ya da olanlar için faizsiz olarak kredi sağlanır.

Ziraat Bankası İçin Çiftçilerden İstenen Belgeler Nelerdir?

Ziraat Bankası çiftçilerden istediği evraklar yasal mevzuatlar dahilinde işletmenin olması, ya da kurulması gerekiyor. İki kişi memur ya da bordrolu çalışan kefil, ipotek değeri olan mal, mülk, gelir belgesi ipotek durumunuza göre ve ÇKS belgesi istenmektedir.

Mantar Üretimine KOSGEB Desteği NACE Kodu Nedir?

Mantar üretimine KOSGEB desteği NACE kodu, 46.31.06 Kültür Mantarı Toptan Ticareti olarak geçmektedir. Sadece Geleneksel Girişimcilik destek kodları içerisinde yer alan bu kodla üretimi yapılmakta olan mantarların ticaretini yapacak bir işletme kurulabilir. Bu şekilde de KOSGEB den ‘Geleneksel Girişimcilik Destek Programı’ kapsamındaki hibelerden yararlanılır.

Mantar Üretiminde Hibe Almak İçin Yapılması Gerekenler

Mantar üretiminde hibe kullanmak için, işletme kurmadan önce Geleneksel Girişimcilik Eğitimi alınmalıdır. İşletme vergi ve belediye dairesinin kanunlarına uygun bir şekilde kurulmalıdır. 2021 mantar yetiştiriciliği  için KOSGEB’e kayıt olduktan sonra KOBİ beyannamesi doldurulur.

Mantar Yetiştiriciliği Kurs Başvurusu Nasıl Yapılır?

Mantar yetiştiriciliği kursları İŞKUR ile Halk Eğitim Merkezleri belli tarihler de düzenlemektedir. İŞKUR meslek edinme kursları için mantar yetiştiriciliği ile Halk Eğitim Merkezi mantar yetiştiriciliği kurslarına başvuru yapabilmek için e-devlet şifresi yeterlidir.

Halk Eğitim Merkezi Mantar Yetiştiriciliği Kurs Başvurusu Nasıl Yapılır?

Halk eğitim merkezi mantar yetiştiriciliği kursu belli zaman aralıklarında ücretsiz olarak düzenlemektedirler. Nerede ise bütün sektörlere yönelik eğitimler kursiyerler için sektöründe deneyimli öğreticileri tarafından düzenlenir. Ön başvuru ve kayıt işlemleri İnternet üzerinden kolaylık ile yapılmaktadır. Başvuru ve kurs talep işlemlerini yapmak için e-Devlet şifresi yeterlidir. İlk olarak e-Devlete giriş yapılmalıdır. Giriş sonrası açılan MEB e-Yaygın sistemi kısmından sol menüde yer alan ”kurs ön başvurusu yap” butonuna tıklanır. İl ve İlçe bilgileri girilerek ”ara” butonuna basılır. Mevcut Halk Eğitim Merkezi kurs bilgileri kısmında mantar yetiştiriciliği kursu yer alıyor ise ”kayıt ol” butonu ile kayıt işlemleri yapılır. Eğer ki kurs açılmamış ise sol menüden ”kurs açılış talebi” butonuyla kurs talebi oluşturulur.

İŞKUR Mantar Yetiştiriciliği Kurs Başvurusu Nasıl Yapılır?

İŞKUR mantar yetiştiriciliği kurs başvurusu, 38 gün toplam 384 saat olarak süren mantar yetiştiriciliği kursları iki grup halinde verilmektedir. Cinsiyet fark etmeksizin verilen İŞKUR mantar yetiştiriciliği kurslarına katılabilmek için en az 18 en fazla ise 65 yaş sınırı gerekmektedir.

İŞKUR Mantar Yetiştiriciliği Kurs Şartları Nelerdir?

İŞKUR mantar yetiştiriciliği kurs koşulları, İŞKUR kaydının olması, herhangi bir yerde sigortalı olarak çalışmıyor olmak, kursa devam zorunluluğunun kabul edilmesi ve kurs kurallarına dikkat edileceği taahhütnamenin kabul edilmesi gerekmektedir.

İpek Böcekçiliği KOSGEB desteği nedir? Yazısına da göz atabilirsiniz.

KOSGEB Mantar Yetiştiriciliği Kursu

kosgeb mantar yetistiriciligi kursu tanimi

KOSGEB mantar yetiştiriciliği kurs 01.13.21 NACE kodlu KOSGEB ile mantar sektörüne kabul edilmek isteniyorsa öncelikle bir girişimci sertifikasına ihtiyaç vardır. Bu sertifikayı alabilmek için çiftçiler arasında KOSGEB Mantar Yetiştirme Kursu olarak bilinmesine rağmen Uygulamalı Girişimcilik Eğitimi ana başlığı altında düzenlenen bir eğitim kursuna katılmak gerekiyor. Devlet desteği ile iş kurma arzusunu beyan eden tüm girişimcilerin bu eğitimi tamamlaması zorunludur.

Mantar Yetiştiriciliği Hibe Kredisi Hedefleri Nelerdir?

Mantar yetiştiriciliği hibe kredi hedefleri şu şekildedir:

  • Türkiye genelinde mantar üretimini teşvik etmek
  • Kırsal alandaki kalkınmayı hızlandırmak
  • Girişimcilerin ihtiyaç duyduğu sermayeyi temin etmek
  • Yurt dışı ihracatını arttırmak
  • İthal ikamı yüksek olan ürünlerin, yerli olarak üretilmesini sağlamak
  • İthalatı azaltmak
  • İstihdamı arttırmak
  • Kişilerin ticarete atılmasını sağlamak
  • Ekonomiyi desteklemek

Mantar Bayiliği Almak için Gerekli Şartlar Nelerdir?

Mantar bayiliği almak için gerekli koşullar başında yeterli işletme alanına sahip olmak geliyor. 700 ile 800 metrekare alana sahip olmak gerekmektedir. Ayrıca bu alan içinde 200 metrekare çalışma alanı bulunmalıdır. Kalan 150 metrekare alanın kapalı olması gerekir. İşletme için 40 ile 50 bin TL arasında banka teminat mektubu bulunmalıdır. Eğer daha önceden bu alanda faaliyet gösterilmediyse, mantar yetiştiriciliği için kurs almak gerekli olabilir. İŞKUR ve Halk Eğitim merkezlerinden 2021 mantar yetiştiriciliği için kurs alınabilmektedir. Bu kurslara başvuru yapmak için e devlet şifresinin bulunması yeterlidir. Ankara, İzmir ve İstanbul illerinden bu kurslara başvuru yapılabilmektedir.