Tarım Kredi Kooperatifi borçlarının yapılandırılması vatandaşlara büyük kolaylık sağlamıştır. Tarım Kredi Kooperatifi borç yapılandırması sayesinde borçlar 5 eşit taksit seçeneği ile ödenebilecektir. Bu borçların ödemeleri 2021 yılının Kasım ayında başlayacaktır. Yeniden yapılandırma sürecinden faydalanmak isteyen çiftçilerin ilandan sonra iki ay içerisinde Tarım ve Ormancılık Bürosu’na başvurması gerekir.
Yeniden yapılandırma kapsamında olan borçlar, Tarım ve Ormana Bakanlığı tarafından kooperatiflere ya da ortaklarına 31 Ağustos 2020 tarihinden önce sağlanan krediler olacaktır. Peşinat olarak 2021 yılında başlayan ödeme her yıl ortalama 5 taksit ile ödenecektir.
Tarım Kredi Kooperatifi Borç Yapılandırması İçin Belirlenen Şartlar Nelerdir?
Borç yapılandırması için mevcutkoşullar aşağıdaki gibi listelenmiştir:
Bu yapılandırmaya dahil olan borçlar, çiftçilerin tarımsal faaliyetler amacıyla kullandığı kredilerdir. Konut ve taşıt gibi borçlar buna dahil değildir.
Borç, diğer bankalar hariç Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği ve Ziraat Bankası tarafından kullanılmış olmalıdır.
31 Aralık tarihinden itibaren borcun zamanı geldiğinde geri ödenmemiş olması gerekir. Bu tarihten sonra ödenmemiş borçlar ve yeni yapılan borçlar dahil değildir.
Tarım Kredi Kooperatifi Borç Yapılandırması İçin Nereye Başvurmak Gerekir?
Borçları yapılandırma işleminin gerçekleştirileceği yer Tarım Kredi Kooperatifi şubeleridir. Bu şubelere giden çitçiler gerekli evrakları da yanında bulundurarak yetkili kişiye yapmak istediği işlemi belirtir. Eğer kişi gerekli tüm şartları sağlıyorsa bu yapılandırma avantajından faydalanabilir. Tarım Kredi Kooperatifi’nin yaptığı borç yapılandırmasının ödeme planı şu şekilde olacaktır:
Çiftçi yapılandırması için gerekli koşullar şu şekilde belirtilmiştir:
Borcu geri ödenmeyeceği tarihten itibaren yeniden yapılanma tarihine kadar geçen aralıklı dönemde çiftçiler %3 faiz oranına sahip olur.
Toplam borç çiftçilerin 5 taksitte ödeyeceği şekilde bölünmelidir.
Bahsedilen borç, 5 yıl süre ile 1 defa ödemeli şekilde olacaktır.
Yapılanma uygulamasının başlamasıyla birlikte çiftçiler ilk taksiti hemen ödemelidir.,
Uygulama resmi gazetede “Çiftçi Yeniden Yapılandırma Kredi Mevzuatı” şeklinde yayımlanması ile başlayacaktır.
Başvuruda bulunan çiftçiler cari tarım faiz oranının yarısını ödemekle yükümlüdür.
Tarım Kredi Kooperatifi Borç Yapılandırma Detayları Nelerdir?
Borç yapılandırması ile ilgili bilgiler bu yapılandırmadan faydalanmayı düşünen kişiler için büyüm önem teşkil eder. Tüm maddelerin doğru bir şekilde okunup kavranması oldukça önemlidir. Tarım Kredi Kooperatifi borç yapılandırması ile ilgili tüm detaylar şu şekildedir:
Gerçek ve tüzel kişiler kredi kullanabilir.
Her yıl çeşitli afetlerden etkilenen çiftçiler TARSİM üzerinden hasar raporu alıp başvuru işlemini gerçekleştirebilir.
Doğal afetlerden kaynaklanan zararların geri ödenebilmesi için kullanılan kredilerin vade tarihi 1 Ocak 2021-31 Aralık 2022 arasında olmalıdır.
Kredinin kullanım tarihleri arasında kredi varlıklarının herhangi bir doğal afetten etkilenmesi durumunda vade tarihinde itibaren taksitli ödeme başlar.
Doğal afetten etkilenen ve 1 ay içerisinde hasar tespit raporu alan kişiler Ziraat Bankası’na başvurmalıdır.
Başvuru sürecinin geciktiği durumda çiftçiler için 15 gün daha başvuru yapma hakkı verilir.
Vadeden önce ertelenen kredilere takip prosedürü uygulanmaz.
Yatırım dönemi kredisi için kredi taksit işlemi yalnızca ilgili dönemlerde gerçekleşir.
Ödemeler 25 yıl taksit ve 1 yıl uzatma ile gerçekleştirilir. Aynı zamanda 5 yıl için faiz oranı %20’dir.
Mevcut kredilerden sadece 3 defa yararlanılabilir.
Sözleşmeli olan çiftçiler bahsettiğimiz şartlardan faydalanamaz.
Tarım Kredi Kooperatifi borç yapılandırması ile ilgili tüm bilgilendirmeler dikkatle okunmalıdır. Çünkü bu bilgiler çiftçilere uygulama hakkında bilgi verip yol gösterir.
Çiftçi kredisi faiz oranları ödemeleri 5 yıl vade ile yapılacaktır. Ziraat Bankası çiftçilere 7 seneye kadar kredi imkanları verilmeye devam eder. Tarım İl Kredi Kooperatifleri üzerinden ise çiftçilerimize tohum, motorinin veya yem alımları için 12 ay, büyükbaş alımları için 18 ay ve yatırım kredilerine 4 seneye kadar kredi imkanları sunulur.
Bahsedilen her iki kurum üzerinden kullanılan kredilerin ödemelerini çoğu çiftçi senelik olarak sağlar. Geçtiğimiz sene yapılan yeniden yapılandırma ile bu geri ödeme takvim günleri de değişiklik göstermiştir. Bu değişiklikten sonra 5 yıl vade ile geri ödeme ayları düzenlemiştir ve aşağıdaki gibi listelenmiştir:
1.taksit ödemesi Ekim 2020 yılında olmuştur.
2.taksit ödemesi Ekim 2021 yılında
3.taksit ödemesi Ekim 2022 yılında
4.taksit ödemesi Ekim 2023 yılında
5.taksit ödemesi Ekim 2024 yılında
Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından sunulan kredinin yapılandırılması durumunda geri ödenecek tarihler yukarıdaki gibi olacaktır. Faiz oranları ise mevcut Ziraat Bankası cari faiz oranına göre yapılacaktır. Bu durum da şu an için senelik %10, aylık ise 10/12= %0.41 oranında olarak hesaplanır.
Tarım Kredi Kooperatifi Borç Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?
Borç sorgulama işlemi internet üzerinden kolaylıkla gerçekleşebilir. Tarım Kredi Kooperatiflerine olan çiftçi kredilerin geri ödemeleri düzenli olarak Ziraat Bankası’na yapılır. Bu yüzden borçların da sorgulama işlemleri T.C. Ziraat Bankası aracılığı ile halledilebilir. T.C. kimlik numarası ile mevcut borçların sorgulaması site üzerinden kolaylıkla yapılabilir. Güncel olarak mevcut olan çiftçi kredi borçlarının sorgulama işlemleri için aynı zamanda 444 00 00 veya 0850 220 00 00 iletişim numaraları aranabilir. Müşteri hizmetleri sizlere borcunuz hakkında detaylı bilgi verecektir.
Bu bahsedilen iki yöntem haricinde var olan borca ait bilgilerin dokümanına sahip olmak için de e-Devlet uygulamasını kullanmak bir diğer yöntemdir. Cep telefonu üzerinden kolaylıkla borç sorgulama işlemi için yapılacak adımlar şu şekildedir:
Yapılandırılan borcun taksiti ödenmediğinde veya eksik yatırılması durumunda olacaklar şu şekildedir:
İlk taksit geciktiği durumlarda gecikme faizi eklenerek son ödeme tarihi 30 Kasım 2022 olacaktır.
Bu belirtilen tarihten sonra 5 taksit de eksik ödenirse veya hiç ödenmezse kazanılmış olan yapılandırma hakkı kaybedilmiş olur. İlk kanuni takip hesaplarına geri dönülecektir.
Tarım Kredi Kooperatifi borç yapılandırması için başvuruda yapmış olan ancak sözleşmeyi imzalamayan veya taksiti ödemeyen kişiler de yapılandırma hakkını kaybetmiş olur.
Hak kaybedildikten sonra ilk kanuni takip hesabına dönüş gerçekleşir.